Преди броени дни в София се състоя интересно светско събитие, а именно откриването на Академията „ Живей Елегантно“. – http://lea-academy.eu/.

Рекламна агенция РАЙЦ взе дейно участие в подготовката чрез дизайн и печат на рекламните материали за събитието. Освен това изработихме винилни широкоформатни табели в син цвят с логота на академията, които послужиха за елегантен фон на представянето.

 

Световноизвестният експерт по протокол и етикет – графиня Мари дьо Тили, пристигна в София по покана на академията „Живей елегантно“. Тя създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и от 15 години обикаля света като посланик Savoir Vivre (елегантен начин на живот – фр.). Изнася лекции във Франция и цяла Европа, но също така в Русия, Китай, Африка и Америка.

Лекциите на графиня Мари дьо Тили са стартови за академия „Живей елегантно“, чийто слоган е: „Ние инвестираме в личности, които инвестират в себе си!“. Основатели на академията са дипломатът и юрист Антонина Стоянова, певицата Богдана Карадочева и бизнесдамата Нели Беширова.

“Живей елегантно” е академия за публична комуникация и висок лайфстайл, която предлага знания и умения как да превръщате другите в свои съмишленици и общуването с вас да им носи удовлетворение. Разкрива как да изградите образа си пред тях – от външния вид и доброто възпитание до културната идентичност, социалните и моралните ценности.

17-ТЕ ПРАВИЛА ЗА ЕЛЕГАНТНОСТ НА ГРАФИНЯ МАРИ ДЬО ТИЛИ

Потомката на  дипломати и аристократи споделя своите постулати:

 1. На първо място елегантността е хигиена. Ароматът и външният ви вид влияят върху отношението на околните.  Умението да ходи  правилно и да държи  гърба си изправен красят всеки човек, особено дамите. Мнозина са убедени, че марковите дрехи са признак на елегантност, но не е така. Важното е да се грижите за външния си вид и да изглеждате спретнато.
 2. Речниковият запас, умението да разговаряте показват, че четете много и имате разностранни интереси. Неправилните ударения, неумението да използвате термини на място, жаргонът и сленгът  не красят човека.  Внимавайте за височината на говора си. Прекалено тихият ли свръх висок говор са грешка. Не показвайте негативните си емоции чрез интонацията. Във всичко трябва да има мярата.
 3. Елегантността – това е грижа за външността. Живеем в аудио-визуален свят, където хората се посрещат по дрехите. Но това не означава да сте обсебени от гардероба си. Заложете на златната среда.  Адаптирайте външността към работата си. Не слагайте високи токчета, ярко червило и масивни бижута. Те са подходящи за вечерен тоалет.  Съветът ми към мъжете е да не носят на работа риза с къс ръкав. Господинът трябва да внимава в какво състояние са обувките му и да ги почиства, ако е необходимо.
 4. Разширявайте кръгозора си. Луи XIV е бил любознателен, увличал се по живопис и градинарство. В наше време е необходимо да имате жив ум. Животът ви ще стане много по-интересен и винаги ще можете да водите разговор, ако сте любознателни.  Излезте извън пределите на мъничкия си свят и слушайте другите. Умението да слуша не е по силите на всеки. Да проявите интерес към събеседника – винаги е добър тон. Искрено се интересувайте и обсъждайте теми, по които имате допирни точки. Бъдете умерени и скромни. Не се опитвайте да привличате внимание и да бъдете звездата на вечерта.  Скромността при етикета това не е срамежливост, а сдържаност.
 5. Поддържайте баланс в поведението се. Научете се да се представяте красиво.  Уважавайте другите. Всеки човек има правото да бъде различен. Може и да не споделяте идеите му, но му дайте свобода да ги изповядва.  Не се опитвайте да ги убедите. Умейте да отстъпвате.
 6. Всички изпадаме в конфликтни ситуации. Пазете дистанция с хората, които са настроени против вас. Абстрахирайте се от конфликта. Приемайте нещата такива каквито са. Сдържайте яростните си емоции.
 7. Не се мислете през цялото време за звезда, около която се върти светът. Не се взимайте насериозно. Не може винаги във всичко да сте прави.
 8. В правилата на етикета влиза и знанието как да се представите във възможно най-добра светлина. Ръкостискането ви не бива да е нито вяло, нито прекалено силно.  На гости се дръжте скромно и любезно. Умението да се води разговор се отработва. Погледът ви не бива да играе. Бъдете открити, но не разказвайте само за себе си.
 9. Умението да представите един човек на друг също се изучава. Как ще премине срещата ви, зависи от това как посрещате хората.
 10. Благодарете и приемайте смирено комплиментите. Бъдете вежливи и добри, когато ви казват хубави думи. Не е необходимо да показвате ярките емоции, които ви изпълват, когато се отнасят ласкаво към вашата особа. Развивайте увереност в себе си и се усмихвайте. Не е необходимо да отричате и да се самобичувате.
 11. Човек, на когото всичко изпада от ръцете е трудно да бъде елегантен.  Него го изпълват негативни емоции, той винаги е мрачен.  Усмихвайте се и работете над себе си. Елегантността е движеща сила, чиито мотор е позитивизмът.
 12. Необходмо е и чувство за хумор. То винаги разоръжава агресивния човек. Но не прекрачвайте добрия тон. Разредете напрежението, изпълнете събеседниците си с надежда с помощта на хумористична случка от живота. Хуморът прави хората близки и ги привлича един към друг.
 13. Умейте да цените простите неща. Хората често не обръщат внимание на детайлите, като например красивите чинии, в които им поднасят ястията. Прекалено сме егоистични и вгледани в себе си, а това пречи да оценим момента и настоящето.
 14. Умението да доставяте удоволствие на околните обогатява и вас, и останалите с положителни емоции. Научете се да бъдете щедри и искрени. Но щедростта трябва да идва от сърцето ви.
 15. Бъдете малко бунтари. Не е необходимо да сте съвършени. Ако не сте съгласни с дадено мнение или ситуация, не го приемайте. Щом имате своя гледна точка, научете се да я отстоявате деликатно.
 16. Съхранете личностните си качества и не се опитвайте да бъдете друг човек. Няма нужда да украсявате личната си история, за да се приспособите към окръжаващата среда. Не е нужно винаги да казвате „Да“. Мнозина трудно произнасят „Не“, ако нещо ги притеснява.
 17. Познавайте силните и слабите си места, приемете се изцяло и се отнасяйте към себе си хармонично. Харесвам неординерните хора, защото не се боят да изявят личността си.

Академия “Живей Елегантно”