Организиране на промоции, презентации, PR събития, дегустации, раздаване на рекламни материали на изложения от професионално обучен екип промоутъри (момчета и момичета).

PR се отнася за връзки с обществеността, като съкращение на английския термин public relations.

Част от дейностите на PR се изразяват в:

  • социални медии – Фейсбук и Гугъл+ страници, игри, кампании и дейности в социалните мрежи;
  • ангажиране на медии с медийни прояви;
  • организиране на конференции и промоционални игри

Ето и някои от PR събитията, организирани от рекламна агенция РАЙЦ:

Фото презентация Грамада

 

Кампания на Essilor

 

Кампания на Евроинс

 

Кампания на Дайкин

Brother

Eurohold

ГАЗ КОМФОРТ

ice watch

Intercom Group

Техноцентър

Малко история за PR възникването:

Създаването на Бюрото за публичност е обмисляно през 1900 г., където да се развиват и обучават кадри с професионално направление – връзките с обществеността. Въпреки, че академиците са отбелязвали отрано влиянието върху бщественото мнемие, чрез управление на комуникациите, PR придобива реални форми по време на заселването в Новия свят и по време на движението за премахне на робството в Англия. Базил Кларк се счита за основател на връзките с обществеността в Обединеното кралство, чрез неговото установяване на редакционни услуги през 1924.

Пропагандата е била използвана в САЩ, Великобритания, Германия и други страни да се обединяват или да демонизират враговете си по време на световните войни.  Това е довело до по-сложна търговска реклама. Повечето историци смятат, че връзките с обществеността се установяват първо в САЩ от Едуард Бернайс, след това са разпространи в международен план. Много американски компании с PR отдели разпространяват практиката в Европа, когато те създават европейски филиали в резултат на плана “Маршал”.

През втората половина на 1900-те се счита за професионално да се стимулира развитието на PR услуги. Установени са търговски асоциации, PR новинарски списания, международни PR агенции и академични принципи на професията. В началото на 2000 г., услугите започват да предлагат и социални медийни съобщения за пресата. До 2006 г. ефектът на социалните медии и интернет технологиите става широко възприет.