След обявения за най-депресиращ ден в годината – 16 януари, днес ви поднасяме една доза ендорфин чрез нашата интересна статия за най-любознателните от вас! Как и кога се е появила рекламната индустрия? Кои фактори са повлияли върху развитието на този бранш? На всички тези и много други въпроси, ще отговори настоящата статия – нека заедно се върнем назад във времето, за да проследим историята на рекламната индустрия.

Четири са основните фактори, повлияли върху оформянето на медиите и от там и на рекламната индустрия: печатарската преса, радиото, телевизията и Интернет. Печатарската преса е от изключително значение, тъй като чрез нея се осъществява широкото разпространение на информация върху хартия, основно във вестниците и списанията. По този начин се зараждат и рекламите в печатните издания, което от своя страна полага началото на рекламните агенции.

Първата рекламна агенция, “Volney B. Palmer”, е основана във Филаделфия през далечната 1841 година. Двадесет години по-късно, вече съществуват над 20 рекламни агенции само в Ню Йорк. Сред тези агенции е и “J. Walter Thompson”, която е най-старата, действаща и до днес рекламна агенция Рекламирането чрез радио, се налага като тенденция едва в средата на 20-те години на 19 век.

За първи път, рекламата може да бъде не просто видяна, но и чута. Тъй като във почти всеки дом в Америка има радио, рекламираните продукти чрез тази медия, достигат до огромно количество хора, което ясно се отчита от бум-а в продажбите. Рекламодателите се надпреварвали непрестанно в писането на увлекателни и лесно запомнящи се мелодии към рекламите, което днес се е превърнало в истинско изкуство в бранша на рекламата.

С популяризирането на телевизията, всичко се променя. Въпреки, че телевизията е изобретена през 20-те на 19 век, едва през 50-те се превръща в масово явление, поради все по-евтините и достъпни телевизионни поредици. Въпросната промяна се изразява в това, че печатната и радио рекламата отстъпват пред телевизионната реклама, тъй като тя е по-атрактивна – “храни” както ухото, така и окото.

Удивителен е ефектът от телевизионните реклами върху продажбите на предлаганите продукти и услуги. На рекламните агенции им се налага не само да се научат как да създават подобни кратки реклами (30-60 сек.), но и как да ги насочат към определена публика, към която да изпратят правилното рекламно съобщение, за да бъде реклама възможно най-ефективна.

Ако изобретяването на телевизията се счита за велико откритие, то кабелната телевизия далеч не му отстъпва. Със своите многобройни и разнообразни канали, кабелната телевизия не само предлага повече възможности за рекламиране, но и по-специализирана и отбрана публика.. или казано с други думи – една реклама на въдица, би имала повече успех, когато е излъчена по спортен или научен канал, от колкото по канал, посветен на женските предавания и сериали.

Независимо по кой от основните медийни канали – радио, телевизия, Интернет – се разпространява една реклама, най-важното условие и фактор за нейния успех е следната формула: информация, поднесена по увлекателен и интересен начин, съдържаща конкретно послание/рекламно съобщение, насочено към конкретна група потребители/евентуални клиенти.

Разходка в миналото на рекламната индустрия…