Колко често ви се е случвало дълго време да избирате подарък за любим човек и въпреки това, накрая да не ви се струва достатъчно личен? В такива моменти, много хора разчитат на помощта на лазерното гравиране, за да увековечат своите пожелания и чувства. Какво по-хубаво от една гравирана химикалка за приятел, който тепърва развива своя бизнес или една гравирана бутилка отбрано вино за годишнината на любимите родители?

Гравирането върху стъкло – кратка история

Гравирането с лазер върху стъкло, метал или други повърхности е сравнително нова тенденция. Самото гравиране обаче се е появило преди повече от 400 000 години в Индонезия, където е открит и първият Homo erectus. Първоначално са се гравирали черупки от щраусови яйца, а по-късно и кости от големи животни. Гравирането върху метал датира от 1в.пр.Хр., но тогава е представлявало повърхностни вдлъбнатини върху метала.

За гравирането върху стъкло е било необходимо колело, което изрязва декоративните сцени и фигури върху стъклените съдове. В началото, тези сцени и фигури били вдъхновени от гръцката митология, но по-късно популярни станали ловът и най-вече Стария и Новия завет. Гравирането върху стъкло дори се превърнало в професия, разграничаваща се от тази на майстора на съдове, а с времето и в много ценено изкуство.

Гравиране върху стъкло – някои техники

При гравирането върху стъкло, от особено значение е силата на натиск. Когато повърхността се надраска, тя улавя светлината и съответно колкото по-дълбока е вдлъбнатината, толкова по-бяла изглежда рисунката или фигурата. А когато повърхността на стъклото е леко загладена, светлината само преминава и рисунката или фигурата изглежда сива на цвят.

Днес съществуват много нови и иновативни техники, които майсторите прилагат, за да постигнат истински шедьоври на изкуството. Освен гравиране на рисунки и фигури, върху стъклото може да бъде гравиран и надпис, символизиращ някоя специална дата или някое специално събитие.

С наближаването на много топли и семейни празници, можете да зарадвате близките си с гравирана чаша/бутилка или някаква друга вещ, която да донесе само приятни емоции и хубави спомени. За тази цел можете да разчитате на НАЙ – НОВАТА услуга на рекламна агенция РАЙЦ-2 – ГРАВИРАНЕ върху стъкло, метал и други повърхности !

гравиране-стъкло-бухалгравиране-стъкло-орел

Показаните снимки представят две гравирани чаши с животински фигури и мотиви. Изящните гравюри са дело на художничката Алая Цанова. Доверете се на нейният нюх за красота и талант, за да превърнете и най-обикновеният предмет в истинско изкуство!

 

 

 

Цените се уговарят според вида и размера на проекта. За повече информация се обърнете към офиса на РАЙЦ-2 на следния телефон : 02/ 843 52 17 или заявете поръчка чрез формата в официалния ни уеб сайт : www.raitz-2.com

Най-новата услуга на РАЙЦ-2 – гравиране върху стъкло