Рекламна и PR агенция Райц-2 разкрива и най-малките подробности относно етапите на изработка на работните календари. Рекламна агенция Райц-2 се ангажира все повече с публикуването на статии, посветени на интересни факти и любопитна информация за същността на дейността на агенцията. Пример за такава статия е „Въведение в изобретяването на календара“, която можете да прочетете в секцията “Новини” в сайта на Райц-2. Настоящата статия ще продължи историята на календара, но ще наблегне върху техническите специфики, свързани с изработката на съвременните работни календари.

Първият етап от изработката на работния календар започва с избор. Избор относно хартията, която ще се използва за основа на календара. След което, тази хартия се форматира, печата и щанцова. Най-разпространеният вид работен календар е т.н. три секционен, състоящ се от три тела – предходен месец, настоящ месец и следващ месец. Всяко едно тяло съдържа всички 12 месеца, а листчетата на тялото са перфорирани и залепени едно към друго. Тази подредба на календариума е изключително удобна, особено при организирането и планирането на работни срещи и други важни мероприятия. Телата, традиционно, се отпечатват на 80 грамов офсет, но с това процесът далеч не приключва.

Оформянето на цялостния вид на календара изисква усилен ръчен труд, изразен чрез следните работни процеси : набор, рязане, слепване, перфориране и залепване на лента над перфорацията (т.н. „шапка“). Трите тела на работния календар, най-често са разноцветни – предходния и следващия месец са в един цвят, например син или жълт, докато настоящият месец, обикновено е в бял цвят – така този месец изпъква и не се получават обърквания. Финалното оформление на календара се състои в залепването на готовите тела върху избраната основа. На този последен етап, за отброяването на дните от месеца, се използва червено прозорче върху трансперантна лента, която се поставя върху текущия месец и така отделя конкретния ден от седмицата.

Най-важният момент при изработката на календара, който придава и идентичността му – това е дизайна на т.н. глава на календара. Създадената визия на календара, изработена от професионалисти, пресъздава идеята на клиента и може да съдържа различни изображения, надписи, лого-та и всякакви възможни хрумвания на клиента. Работният календар може да внесе много свежест в офиса, когато е поверен в ръцете на професионалните графични дизайнери – точно като тези, работещи в Райц-2.  

Въпреки че много хора свързват изработката на календара само с горе-изброените етапи, от съществено значение е и крайният етап – сгъване на календара, пакетиране и транспортирането му до съответния клиент.

calendar1

Изработка на работен календар – етапи и специфики